09/08/2022

INFO

Najnovije Vesti Dana

Ako ste bili na ovoj dijeti obavezno proverite zdravlje JETRE! Ozbiljno upozorenje lekara!

Ako ste bili na ovoj dijeti obavezno proverite zdravlje JETRE! Ozbiljno upozorenje lekara!

Nije tajna da je prekomerna težina u direktnoj vezi sa brojnim oboljenjima, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Ipak, i mršavljenje može da izazove zdravstvene probleme.

Gubitak kilograma je najčešće donosi brojne koristi zdravlju, ali lekari upozoravaju i na štetne efekte mršavljanja. Konkretno, jetra može biti ugrožena, ako ste za kratko vreme izgubili veliki broj kilograma. 

Uzrok čak 75 posto hroničnih bolesti jetre je bolest nealkoholne masne jetre. Ako se ne leči, prvenstveno promenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može da prouzrokuje ozbiljno oštećenje jetre ali i da pogorša ostale oblike hroničnog oboljenja jetre. Ova bolest najčešće ne daje simptome, ali u uznapredovalom stadijumu može doći do izraženog umora i slabosti, i tupog bola pod desnim rebrom.

Ako imate prekomernu težinu, veća je verovatnoća da možete oboleti od nealkoholne masne jetre. Zbog toga je gubitak težine zdravom ishranom i vežbanjem jedan od najboljih načina da se izbegnu ozbiljne zdravstvene komplikacije – kažu stručnjaci, prenosi Mondo.

Iako vam gubitak težine može pomoći da izbegnete opasne komplikacije, lekari upozoravaju da brzi gubitak težine zapravo može povećati rizik od bolesti nealkoholne masne jetre.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);